zaterdag 9 mei 2009

Horloges uit de jaren '50. Gagarin's Shturmanskie.




Een "Gagarin" Shturmanskie is nog steeds erg gewild. Om de vraag aan te kunnen worden Pobeda's en Sportivnie's voorzien van aftermarkt wijzerplaten. Natuurlijk geen echte, maar best leuk om te dragen.



In de jaren '50 rolden er uit de Russische horlogefabrieken al prachtige kwaliteitsuurwerken.

In 1956 werd de Spartakiad in Moscow gehouden. De 1e Moscow Watch Factory (Kirova, later Poljot) produceerde voor deze gelegenheid een speciale Sportivnie. Een mooie kleine kast met klikbodem, strakke zwarte wijzerplaat en hacking-mechanisme ("stopseconde"). Dit houdt in dat wanneer je de kroon uittrekt, de secondenwijzer stilstaat. Perfect om de klok precies gelijk te zetten, maar ook handig als stopwatch. Het uurwek bestond uit een 17 jewels kaliber, gebaseerd op het Franse Lip26 kaliber, waar de Russen de machines van kochten. Het hacking-mechanisme werd door de Russen als verbetering aangebracht, met name met het oog op militaire doeleinden.


Op 12 april 1961 gaat Yuri Gagarin als eerste mens de ruimte in. Ik ga daar zeker nog een keer een verslag over plaatsen. Zijn horloge, onmisbaar instrument voor een astronaut, was een Shturmanskie grotendeels gebaseerd op de bovenstaande Sportivnie. Nog steeds heeft dit horloge, net als Gagarin, een mythische sfeer om zich heen. Een horloge dat zelfs gewichtloosheid kan trotseren!
http://www.youtube.com/watch?v=ko9zgw7yZTk

Uit de 2e Moscow Watch Factory (2 MChZ, later Slava) komen in de jaren '50 oerdegelijke uurwerken, mede onder de naam Pobeda (Victory).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten