woensdag 30 december 2009

Raketa Worldtimer

Deze Raketa Worldtimer stond al erg lang op mijn zoeklijst. Gemaakt in de jaren '70 en '80.

Sputnik: USSR in Space.


Dat de Russen de pioniers waren in de ruimte, benadrukten de Russen graag door horloges uit te geven met dit thema. De 1e Moscow Watch Factory in Kirova deed dit door vanaf de jaren '60 de merknaam Poljot te gaan dragen, Russisch voor Vlucht. Ter ere van de lancering van de eerste kunstmatige satteliet ( de Sputnik) in 1957 werd dit Sputnik-horloge uitgegeven. Nog in de typische Kirovski-kast met de driehoekige naar achterstaande pootjes. Een kast die volgens mij al eerder dan de lancering van de Sputnik werd gebruikt, maar blijkbaar door een vooruitziende ontwerper al naar een ruimteschip werd gemodelleerd. Hoe een 50-jarig horloge nog steeds hip kan zijn. Mijn zoontjes raken er niet op uitgekeken.

Oris: it takes two to tango.


Soms tik je ergens een prachtige NOS Oris op de kop. Beetje gekke kleur, zo paars, maar wel tof. Loop je een jaar later precies hetzelfde horloge tegen het lijf, weer NOS, maar nu in het bruin! Mijn grootvader zei vroeger altijd na één borrel: "op één been kan een mens niet lopen". Hij een zwak voor jenever, ik voor horloges. Ik neem voor de gelegenheid zijn rechtvaardigingstrucs over. Nu maar hopen dat ik geen groene tegenkom, want 3 maal is ... ?

Volna met aftermarkt wijzerplaat: "go" or "no go".

Zo nu en dan duikt er weer een nieuwe aftermarkt wijzerplaat op voor de Volna/Boctok met het befaamde 2809-kaliber uit de jaren '60. Soms tenenkrommend met zelfs spelfouten, zie voor voorbeelden mijn andere stukken over de Volna. Over het algemeen heb ik liever een beetje verweerde orginele wijzerplaat, dan een nieuwe. Er zijn echter uitzonderingen. Neem de Volna hieronder. Prachtige plaat toch met die gouden rand? Misschien nog wel zeldzamer dan een orginele wijzerplaat...
Als de orginele wijzerplaat er nog goed uit ziet zoals bij deze, dan ben je natuurlijk blij als er niet aan gesleuteld is.

Wake me up, before you go go...

Poljot's "kaliber 2612" wekkerhorloge. Een schaamteloze kopie van het AS1475 uurwerk, volgens de kenners. Tja... In mijn ogen echter ook een prachtig Russisch horloge, in vele variaties, dus een fantastisch verzamelobject. Het geluid van de wekker doet niet onder voor menig moderne reiswekker.
Een "Frankenwatch". Men neme een wijzerplaat uit een Signal van begin jaren '60. Een kast uit de jaren '70 en voila: een uniek wekkerhorloge. 100% Russisch.

Boven een Poljot voor de export en onder een Poljot met de merknaam in het Russisch ("vlucht", mocht je dat nog niet weten).